Jurnalistul Remus Rădoi despre cum a dispărut un drept fundamental ”dreptul de a avea o opinie”

0

În cadrul dezbaterii publice de astăzi organizată de partidul Alianța pentru Unirea Românilor cu tema „Consiliul Național al Audiovizualului (CNA)- instituția care încalcă legea audiovizualului prin insttituirea cenzurii și încălcarea libertății de exprimare”, mai mulți jurnaliști liberi dar și membrii ai Clubului de Presă, au luat cuvântul și vorbit despre modul în care au fost atacați de o instituție a statului (CNA) care ar trebui să vegheze asupra libertății presei, care ar trebui să susțină informarea cât mai corectă din TOATE sursele.

Jurnalistul Remus Rădoi, moderatorul emisiunii ”România Unită”, difuzată de postul martir News România (post închis de CNA în mod ILEGAL din cauza poziției postului cu privire la tema pandemiei și vaccinul ”salvator”), a pus în cadrul conferinței punctul pe ”i”, punctând faptul că ”jurnaliștii sunt amendați pentru simplul CURAJ de a contrazice ideologia globalistă”.

În cadrul aceleiași dezbateri jurnalistul Remus Rădoi a mai adus în discuție o gravă amenințare în ceea ce privește presa din România și anume monopolul de piață. Rădoi a precizat că există o societate de distribuție a programelor de televiziune care la momentul actual deține în România peste 70% din piață. Aceeași societate este deținătoarea a peste 20 de posturi de televiziune, fiind astfel o amenințare în ceea ce privește distribuția altor televiziuni ce nu aparțin companiei. Deși Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, Art. 6 alin(1) prevede că:” Este interzisă folosirea în mod abuziv de către una sau mai multe întreprinderi a unei poziţii dominante deţinute pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia.” nu s-a văzut în acest caz nici o reacție/demers din partea Consiliului Concurenței după cum bine a punctat Jurnalistul, dar nici o autosezizare din partea Consiliului Național al Audiovizualului, ba mai mult, pare că cei din urmă chiar ar dori să existe cât mai puțină concurență de piață în domeniul media dacă stăm să vedem modul în care ridică problema de cele mai multe ori membrii CNA chiar în ședințele publice pe care le au.

La dezbatere au fost prezenți și alți jurnaliți cunoscuți și apreciați precum: Sorin Roșca Stănescu, Jurnalistul Mihai Belu, Jurnalistul Ovidiu Zară, Jurnalista Iosefina Pascal, Gabriela Calițescu – realizator de televiziune, Adriana Bahmuțeanu- realizator de televiziune ș.a.

Amintim că în cadrul dezbaterii au fost analizate mai multe clipuri din cadrul ședințelor Consiliului Național al Audiovizualului.

Reprezentanții CNA au refuzat invitația înaintată de AUR de a lua parte la această discuție.

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu s-a declarat revoltat cu privire la adresa oficială semnată de Maria Monica Gubernat, președintele CNA, prin care „refuză să se prezinte la o dezbatere în care e vorba de CNA, refuză să vină și să ne prezinte, eventual, argumentele pe care le are pentru a susține ceea ce noi, cel puțin de la Clubul de Presă, catalogăm și taxăm drept o cenzură feroce, o hinghereală a presei în numele apărării intereselor cetățeanului. Refuză acest dialog”.

În cadrul dezbaterii au fost abordate următoarele subiecte:

Independența Consiliului Național al Audiovizualului: În ce măsura CNA este cu adevărat o instituție independentă față de influența politică? Funcționează CNA autonom și ia decizii pe baza raționamentului profesional sau este supusă presiunii politice? Sunt necesare modificări juridice sau structurale pentru a consolida independența CNA?
Promovarea libertății de exprimare: Cât de eficient își îndeplinește CNA rolul în promovarea libertății de exprimare în România? Reușește CNA să asigure o gamă diversă de voci și opinii în conținutul mass-media, protejează drepturile jurnaliștilor și asigură garanții împotriva cenzurii sau a restricțiilor nejustificate privind libertatea de exprimare? Se aliniază practicile și politicile actuale ale CNA cu standardele naționale și cele internaționale pentru libertatea de exprimare?
Transparență și responsabilitate: Funcționează CNA într-o manieră transparentă, făcând deciziile și procesele sale accesibile publicului? Există suficiente mecanisme pentru a trage CNA la răspundere pentru acțiunile sale? Care ar putea fi modalitățile de a spori transparența și responsabilitatea în cadrul CNA?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *