Magazine cu adaos comercial dublu! Românii se plâng că nu simt nicio ieftinire la coşul de cumpărături!

0

Plafonarea adaosului comercial la mai multe alimente se pare că nu ajută prea mult, din moment ce mâncarea e chiar mai scumpă decât înainte ca Guvernul să dea Ordonanţa.

Inspectorii antifraudă descoperă magazine cu adaos comercial dublu, iar românii se plâng că nu simt nicio ieftinire la coșul de cumpărături

Plafonarea adaosului comercial este cu greu resimțită de români la raft. Lista cu cele 14 produse de bază pare insuficientă.

În unele supermarket-uri prețurile sunt neschimbate. În același magazin, prețul unui sortiment de pulpe de pui, de exemplu, este la fel ca înainte de plafonare.

Guvernul are în plan o nouă întâlnire cu procesatorii și retailerii programată pentru săptămâna viitoare, atunci când va discuta o posibilă prelungire a perioadei de plafonare.

„Dorim ca produsele care vor fi introduse să nu existe riscul să nu fie pe raft, adică să nu creăm o penurie asupra produselor care vor fi introduse în această ordonanță.

Cred că ordonanța prin care noi am dat-o privind plafonarea adaosului comercial 67/2023 și-a produs deja efectele și în continuare își produce efectele.

Așa cum știți, eu săptămânal merg în supermarket-uri să mă asigur că aceste produse sunt pe raft și că prețurile sunt corecte”, a spus ministrul Agriculturii, Florin Ionuţ Barbu, la Antena 3.

Conform Ordonanţei aflate în vigoare, alimentele de bază care ar trebui să aiba adaosul comercial plafonat la 20% nu se mai prea găsesc la raft.

Locul lor a fost luat de alte produse cu rețeta nouă sau cu alte gramaje. Este o strategie din partea producătorilor și procesatorilor, spun retailerii, pentru a-şi vinde marfa cu preţuri mai mari.

Inspectorii antifraudă au identificat un mare retailer care nu respectă cota de adaos maximă de 20%, existând situații în care a rezultat un adaos de peste 42%, informează ANAF.

Verificările au fost efectuate pentru produse achiziționate în perioada 01 august – 29 august 2023, respectiv din data de 12 septembrie 2023, iar operatorul economic a fost sancționat contravențional cu 1 milion lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *