Fermierii români au ajuns la disperare și vor să iasă în stradă 

0

Anul acesta, 300.000 de ferme românești vor intra în faliment, pentru că au fost prețurile extraordinar de mici la vânzarea de cereale și costurile prea mari la inputuri, ne spune Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România (SFPR). Acesta arată că în România nu mai există instituții de control dând exemplul Consiliului Concurenței, care nu s-a sesizat când îngrășămintele s-au vândut cu 6.200 lei toamna trecută, pentru ca în primăvară să scadă la 2.400 de lei.

”Ce țară este asta? E o țară necontrolată. Azotatul a fost la 5.500 de lei și pe urmă a ajuns la 2.000 de lei tona. Nu se poate să faci astfel de lucruri într-o țară normală. Apoi, noi am fost de acord la Bruxelles cu tranzitul de cereale din Ucraina, nu cu importul de cereale, care s-a făcut masiv în România. Și ce caută în România carne de pasăre și miere din Ucraina? La nivel național, din producția de miere din 2022, nu s-a vândut un kilogram. Toată mierea vine din Ucraina și din China. Ce politicieni sunt ăștia, care își bat joc de propriul popor? Ne duc la pieire, după patru ani de secetă, nu au venit cu niciun sprijin concret. Politicianul român este plătit din sudoarea frunții noastre și nu face nimic. Eu, de două săptămâni, nu mai am niciun muncitor în fermă. Au plecat toți tractoriștii, că i-a fugărit Poliția pe aici, să le facă dosare penale că nu au permis de categoria C și E ca să are câmpul. Acum încearcă să ne ia și facilitatea pe care am avut-o 7-8 luni de zile, cu reducerea la impozitul pe salariile din agricultură”, ne-a declarat fermierul Ștefan Muscă, președintele SFPR.

”Guvernul nu ne reprezintă”

Fermierii spun că 300.000 de agricultori vor intra în faliment anul acesta, pentru că nu mai au cum să supraviețuiască și că deja străinii au început să le ia fermele, pentru că nu și-au putut plăti datoriile la inputuri. ”Suntem deciși să ieșim în stradă, că nu se mai poate. Intrăm în greva foamei, ne legăm cu lanțuri până demisionează Guvernul. Nu avem nicio perspectivă. Liberalizarea prețurilor la energie și gaze pe noi ne-a pus în cap. Nu mai vorbim de prețurile foarte mici la cereale din cauza celor din Ucraina. Majoritatea cerealelor din Ucraina au ajuns în curțile fermierilor mari, care au avut spații de depozitare. Apoi le-au amestecat cu ale lor și le-au vândut în Portul Constanța, ca produse românești. Eu nu pot să vând la prețurile cerealelor din Ucraina, pentru că am avut costuri foarte mari. Nu vrem profit, vrem doar să ne scoatem cheltuielile, ca să putem să supraviețuim și poate, peste un an, peste doi, să vedem, poate vrea bunul Dumnezeu să ne dea și nouă ploaie și să ne ierte, că ne-am chinuit destul cu seceta în 4 ani de zile. Cea mai mare durere a mea este că cei care ne conduc acum nu ne reprezintă. Guvernul și președintele au spus că vor face totul pentru a ajuta agricultura ucraineană. Așa am ajuns”, ne-a precizat președintele SFPR, Ștefan Muscă. Acesta se plânge de faptul că Guvernul i-a păcălit pe fermieri spunându-le că le dă credite pe 15-20 de ani, ca să iasă din necazurile de acum. Tot păcăleală a fost și ordonanța de urgență cu credite de 5 ori banii de la APIA, pentru că băncile au refuzat să le dea.

Inspectorii ANAF îi controlează la sânge pe agricultori, pentru că le e frică să se ducă la multinaționale, susțin reprezentanții fermierilor. ”Pentru statul român, noi suntem infractorii. Acum am aflat că 50.000 de fermieri, care erau în mare dificultate, nu vor beneficia de plata avansului de la APIA, pentru că cei de acolo nu au fost în stare să controleze fermele. Începând cu acest an, au fost obligați de UE să verifice toate fermele și au folosit imagini din satelit, printr-o aplicație, imagini care, în loc de fasole, arătau grâu, în loc de grâu, rapiță. Și apoi i-au notificat pe fermieri că au mințit. Când s-au convins că ei greșiseră, le-au spus fermierilor să-și schimbe declarațiile, ca să se potrivească cu imaginile lor din satelit. Eu le-am spus fermierilor să nu-și schimbe declarațiile, că asta înseamnă infracțiune. Nu știu cum o să se rezolve problema asta până pe data de 16 octombrie, când trebuie dați banii”, ne-a mai spus fermierul Ștefan Muscă, președintele SFPR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *