Înlocuitoarele ghiozdanelor grele – Manualele DIGITALE…”Soluția” ministrului Ligia Deca pentru elevi!

0

Greutatea ghiozdanului poate reprezenta o problemă elevii fiind nevoiți să poarte în spate câteva kilograme de manuale, caiete și echipamente sportive, în contextul în care în majoritatea școlilor nu există spații de depozitare unde copiii să-și lase o parte din lucruri însă, Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că o soluție la această problemă este înlocuirea manualelor clasice cu manuale digitale.

Doar că, ceea ce ministrul român al Educației consideră o soluție, în alte țări, precum în cazul Suediei, s-a dovedit o adevărată problemă, autoritățile constatând o „criză a citirii” în rândul elevilor care au folosit instrumente de învățare digitală.

„Primul lucru pe care le-am făcut a fost dotarea școlilor. Toate școlile au aplicat pe PNRR pentru dotarea sălilor de clasă cu echipamente digitale, dotarea laboratoarelor de știință, dotarea atelierelor. Asta ce înseamnă asta? Înseamnă că de exemplu, site-ul ministerului care găzduiește varianta electronică a manualelor poate fi utilizat la clasă, pe tabla inteligentă sau cu ajutorul proiectorului. Se poate proiecta în așa fel încât copiii să nu mai fie nevoie să care manualul la școală.

În mod normal, după finalizarea licitațiilor și existenței echipamentelor digitale în toate școlile, putem să ne așteptăm că profesorii pot utiliza aceste echipamente digitale tocmai ca să reducă încărcarea ghiozdanului. O altă soluție poate fi existența unor elemente de mobilier unde copiii să-și poată lăsa aceste manuale, să nu le mai aducă în fiecare zi, în funcție de orar”, a declarat, pentru Euronews, ministrul Educației, Ligia Deca.

Cazul Suediei

În schimb, Guvernul Suediei a luat decizia de a elimina tabletele din sălile de clasă și de a reveni la manualele clasice, de hârtie. Decizia vine după ce autoritățile de la Stockholm au constatat scăderea nivelului de citire al elevilor, din cauza folosirii tabletelor în grădiniță și școala primară, după cum a relatat R3media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *