Guvernul Ciolacu a decis să dubleze numărul membrilor din consiliul consultativ aflat în subordinea SGG

0

Guvernul Ciolacu a decis să dubleze numărul membrilor din consiliul consultativ aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG), deși prim-ministrul pledează public pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

În 2022, guvernul Ciucă a înființat Consiliul consultativ pentru evaluarea impactului actelor normative, din care să facă parte specialiști recunoscuți, neremunerați, numărul fiind cuprins între 5-10 persoane.

Inițial au fost numite 6 persoane, iar pe data de 5 octombrie guvernul Ciolacu a mai numit alte 5, atingându-se limita maximă.

După o jumătate de an de la înființare, statutul celor din conducerea acestui consiliu a fost modificat, decizându-se să fie și plătiți.

Printre „specialiștii” din Consiliu se află apropiați ai lui Victor Ponta, printre care Gabriel Petrea, fost deputat şi candidat Pro România la Senat, ales director de proiect al Euronews România, postul de știri care este în parteneriat cu Universitatea Politehnică.

De altfel, de la Universitatea Politehnică București a mai fost numită săptămâna trecută în Consiliu, Irina-Aura Istrate, pentru a analiza legislația din România, deși este specializată în sisteme biotehnice.

Gabriel Petea, tânăra speranță a Pro România, are 12 credite în valoare de 231.260 de euro și 1.404.047 de lei.

Un alt specialist din Consiliu este chiar un informator al Securității, Nicolae Ciprian Nica „Bratosin”, fost vicepreşedinte al Comisiei juridice și fost deputat PSD până în 2016, după cum a dezvălui PRESShub.

Nicolae Nica a fost adus la SGG de Marian Neacșu, un om de încredere al lui Victor Ponta, cu un trecut controversat. În februarie 2019, Neacșu s-a înscris în partidul lui Victor Ponta, Pro România, pentru care a condus campania pentru alegerile europarlamentare.

Ramificațiile se extind și în cadrul familiilor. Surse din cadrul coaliției susțin că băiatul lui Nica „Bratosin”, Emanuel Nica, în calitate de notar, ar semna toate contractele dintre demnitari și RAPPS.

Guvernul Ciucă a înființat prin Hotărârea 443 din 30 martie 2022 un nou organism numit Consiliul consultativ pentru evaluarea impactului actelor normative, cu scopul să evalueze calitatea instrumentelor de prezentare și motivare elaborate în scopul fundamentării proiectelor.

Potrivit proiectului de hotărâre, Consiliul este format din minimum 5 membri reprezentanți ai mediului științific și academic și nu vor fi remunerați.

Numărul maxim este de 10 membri. După câteva luni de la înființare, înainte de Crăciun, premierul de atunci a considerat că trebuie totuși plătiti, așa că a modificat Hotărârea de Guvern, adăugând mai multe articole, printre care și cel privind renumerarea acestora. https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/262403

„(4^1) Membrii Consiliului beneficiază de o indemnizație al cărei cuantum brut lunar reprezintă 25% din indemnizația acordată unui secretar de stat.(4^2) Fondurile pentru acordarea indemnizației sunt asigurate din bugetul Secretariatului General al Guvernului”.

Inițial, din acest consiliu au făcut parte Viviana Denisa Anghel Lukacsi, președinte, Nicolae Nica, Gabriel Petea, Maria-Ioana Saragea, Arpad Todor, Vasile Varga.

De săptămâna trecută s-au adăugat Luminița Tuleașcă, Tania Rădulescu, Emanuela-Alisa Nica, Irina-Aura Istrate, Constantin Postoiu.

Desigur, cei 10 beneficiază de aparat tehnic, deci de mai mulți angajați, de chirii plătite, diurne și multe alte beneficii.

Interesant este faptul că potrivit prezentării de pe site-ul SGG, acest consiliu emite puncte de vedere pentru „proiectele de acte normative care au unul sau mai multe tipuri de impact social, asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, economiei, mediului de afaceri, mediului înconjurător, obiectivelor de dezvoltare durabilă.”

Probabil cel mai bine despre drepturi și libertăți fundamentale ale omului poate vorbi informatorul Securității, Nica „Bratosin”.

Marian Neacșu a fost, potrivit mai multor surse, buzduganul aruncat de Victor Ponta în guvernul PSD-PNL, acesta angajând în instituțiile statului mai mulți foști membri Pro România sau care au avut legături cu fostul premier, după cum susțin surse din coaliția de guvernare.

Potrivit acestora, pentru ca Victor Ponta să aibă un birou mai mare în clădirea guvernului în calitatea lui de consilier onoricic, administratorii Palatului Victoria l-ar fi micșorat pe cel al lui Gică Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *