Premierul Marcel Ciolacu referitor la pensiile speciale: în această săptămână vor fi depuse amendamentele la proiectul de lege!

0

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Varna, referitor la pensiile speciale, că în această săptămână vor fi depuse amendamentele la proiectul de lege, iar cu puţin efort va trece de Senat şi săptămâna viitoare de Camera Deputaţilor.

„S-a acceptat impozitarea peste salariul mediu pe economie, încă 10 procente şi calculul pensiei, parcă pe ultimele 48 de luni, la magistraţi”, a adăugat şeful Executivului care a mai spus că „s-a încheiat acea anomalie în care câştigai mai mult la pensie decât în activitate”.

„Am făcut ultimele modificări conform cerinţei CCR şi nu mai era în discuţie impactul bugetar, fiindcă oricum impactul nu e pentru trecut, e pentru viitor. Nicio lege nu poate fi aplicată în trecut. Tot timpul actul e pentru viitor. S-a acceptat impozitarea peste salariul mediu pe economie, încă 10 procente şi calcul pensiei, parcă pe ultimele 48 de luni, la magistraţi. Singura temă a rămas în zona magistraţilor. Eu cred că săptămâna aceasta, mai mult ca sigur, vom depune amendamentele. Cred că cu puţin efort ar putea să treacă de Senat, ca săptămâna viitoare să treacă de Camera Deputaţilor. În eventualitatea în care există iar un atac la Curtea Constituţională să avem timp să ne încadrăm”, a explicat Marcel Ciolacu, într-un briefing de presă susţinut luni la Varna.

Şeful Executivului a mai spus că „s-a încheiat acea anomalie în care câştigai mai mult la pensie decât în activitate”.

„Cred că important este să existe un T0. S-a încheiat acea anomalie în care câştigai mai mult la pensie decât în activitate. Mai era o anomalie şi anume calculul pensiei pe ultima lună de salariu. Căutaţi-l pe fostul procuror general să vedeţi cum şi-a înghesuit toate veniturile de pe ultima lună ca sa iasă o pensie de peste 100.000 de lei. Lucrurile acestea trebuie să se încheie. Au fost nişte excepţii, nişte crăpături ale legii, ca să le zicem aşa şi importantă este totuşi perspectiva. Faptul că se adaugă o lună, la trei luni, la şase luni, deja sunt lucruri convenite şi eu cred că sunt de bun simţ. Viitorul arată cu totul altfel”, a mai precizat Ciolacu.

Preşedintele liberalilor Nicolae Ciucă a declarat, luni, că legea pensiilor va fi finalizată, la nivelul Legislativului, în maxim două săptămâni. Fostul prim-ministru a adăugat că aceasta este soluţia care trebuie asumată politic pentru ca ţara noastră să poată beneficia de banii din cererea de plată numărul 3 din PNRR, însă nu a exclus posibilitatea ca actul normativ să fie atacat la Curtea Constituţională, după ce îl adoptă Parlamentul.

De asemenea, ministra Justiţiei Alina Gorghiu a anunţat, luni, că în coaliţie a fost luată decizia să se intre cu amendamentele la pensiile de serviciu în procedură parlamentară, după decizia CCR, iar cele două comisii raportoare din Senat, au marţi, la ora 10.00, programată o şedinţă comună.

„Îmi doresc tare mult ca aceste amendamente să fie agreate nu doar de Parlament, îmi doresc ca această lege să nu fie atacată la CCR pentru că amendamentele au fost discutat cu sistemul”, a spus Gorghiu.

Ea a mai afirmat că justiţia în România trebuie făcută cu resursă umană, nu putem să legiferăm dacă de mâine vor pleca toţi la pensie pentru că Justiţia nu produce bani la bugetul statului ci trebuie să producă dreotate în societate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *