Israelul atacă Gaza cu o armă teribilă, interzisă la nivel internațional

0

Israelul a folosit o armă interzisă la nivel internațional în timpul atacurilor aeriene asupra Fâșiei Gaza, a concluzionat o organizație pentru drepturile omului.

O înregistrare video care a devenit virală pe rețele de socializare a fost analizată în detaliu de Human Rights Watch (HRW), o organizație internațională neguvernamentală care militează pentru drepturile omului. ONG-ul a precizat că a verificat înregistrările video din 10 și 11 octombrie care arată „multiple explozii aeriene de fosfor alb tras de artilerie deasupra portului din Gaza și a două localități rurale de-a lungul graniței dintre Israel și Liban”.

Fosforul alb este o substanță foarte combustibilă care produce căldură la aproximativ 800 de grade Celsius. De obicei, este folosit pentru a lumina țintele pe timp de noapte sau ca perdele de fum pentru a ascunde activitatea militară, dar atunci când este folosit ca armă, poate provoca arsuri grave care afectează zone adânci în țesuturi și oase și efecte pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi infecții, leziuni respiratorii, insuficiență de organe și contracții musculare care pot limita mobilitatea, notează Daily Beast.

Biroul pentru afaceri de dezarmare al Organizației Națiunilor Unite afirmă că fosforul alb intră sub incidența Protocolului III al Convenției privind armele convenționale, care definește dreptul internațional pentru utilizarea armelor incendiare.

Fosforul alb nu este interzis în mod categoric, dar utilizarea acestuia în zone civile dens populate – cum ar fi Gaza – poate constitui o încălcare a dreptului umanitar internațional, susține HRW.

Israelul a mai folosit această muniție contestată asupra Fâșiei Gaza. ONG-ul a constatat anterior că, între 2008 și 2009, armata israeliană a lansat proiectile cu fosfor alb în șase atacuri diferite. De asemenea, organizația a dezvăluit că zeci de civili au murit ca urmare a acestui fapt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *