Legea care impune ca 40% dintre sportivii din teren să fie români a fost anulată!

0

Eduard Novak, fostul ministru al Sportului, a lăsat moștenire „Legea 40”, cea care impunea echipelor din România, indiferent de sport, o cotă minimă de 40% de jucători români pe teren. Ordinul ministerial a fost anulat în Contencios Administrativ.

Entitățile sportive s-au opus cu vehemență acestui Ordin al fostului ministru UDMR Eduard Novak. Unele au mers și în instanță, iar Clubul Sportiv „Gloria 2018” Bistriţa-Năsăud a avut câștig de cauză în prima fază.

Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal a Curții de Apel Cluj a decis, în prima instanță, că „anulează Ordinul Ministerului Sportului nr. 500/2022 privind aprobarea Instrucţiunilor de stabilire a participării sportivilor de performanţă români, la nivel de seniori şi tineret, într-o pondere de minimum 40% din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, la sporturile de echipă”. Partea pârâtă, în speță Ministerul Sportului, transformat acum în Agenția Națională pentru Sport și condus de Elisabeta Lipă, poate face recurs în termen de 15 zile la Curtea de Apel Cluj.

Sezonul din handbal românesc a început cu multe semne de întrebare legate de aplicarea „Legii 40%”. Inclusiv în regulamentul postat pe site-ul Federației exista publicat un paragraf cu privire la acest aspect: 4.2. Nerespectarea de către cluburile de seniori și tineret participante în Liga Națională, Cupa României, Supercupa României și Divizia A, masculin și feminin, a dispozițiilor privind obligația respectării ponderii de minimum 40% sportivi de naționalitate româna din totalul de sportivi participanți care pot evolua pe teren pe parcursul unui meci, se sancționează conform Ordinului Ministrului Sportului nr.84/2023
– Regulamentul FRH

Șeful FRF, Răzvan Burleanu, a subliniat la rândul său că legea promovată de Eduard Novak: „Este discriminatorie!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *