Polițiștii îi vânează pe tractoriști să le facă dosare penale?! Au blocat activitatea fermelor românești.

0

După trei ani de secetă și absența despăgubirilor și după importul de cereale ucrainene, coaliția PSD-PNL  aplicat lovitura de grație fermierilor, blocând însămânțările de toamnă.

Introducerea obligației de a avea permis de tractorist, peste cel de categoria B, măsură care nu există în UE, fermierii români s-au trezit că nu mai au cu cine să lucreze.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a dat ordin polițiștilor să tabere pe fermierii români și să le facă dosare penale.

Instituirea obligației de a avea permis de tractorist pentru a ara câmpurile, fără un termen suficient de conformare, i-a prins nepregătiți pe fermieri, aflați în vară în plină campanie de recoltare. După ce polițiștii au ieșit la vânătoare prin sate și au început să întocmească dosare penale celor care conduceau tractoarele, nimeni nu a mai avut curaj să iasă la însămânțare, compromițând culturile de toamnă, ne spune Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România (SFPR).

Chiar azi am luat legătura cu o consilieră a ministrului Agriculturii în privința permiselor de conducere pentru tractoare și îmi spunea să fac eu un total și să-i spun câți fermieri au dat de necaz cu problema aceasta. I-am cerut ca ministerul să trimită o notificare către MAI, să le spună că avem probleme majore, că avem fermele blocate. La ora asta nu ieșim cu niciun tractor. Mie 4 tractoriști mi-au plecat din fermă, când au văzut că mi-au făcut mie dosar penal pentru că am condus tractorul. Eu trebuie să traversez un drum, ca să merg în bază, acolo unde am terenul. Pentru faptul că s-au asfaltat niște ulițe din sat, le consideră străzi și nu mai ai voie să traversezi cu tractorul. Le-am spus celor de la Ministerul Agriculturii că legiuitorul ar fi trebuit să ne dea o alternativă, să ne dea posibilitatea să mergem pe marginea drumului sau să ne facă un drum ocolitor”, ne-a declarat Ștefan Muscă, președintele SFPR .

Reprezentanții fermierilor spun că Guvernul vrea să distrugă agricultura românească. Aceștia arată că, în Occident, cu permis categoria B, poți să conduci orice tractor, iar unii nu au nici măcar B. Plus că acolo vine polițistul cu mașina și merge în fața lui, să-l ducă în siguranță la terenul pe care trebuie să lucreze.

La noi vin polițiștii și ne pândesc ca să ne facă dosare penale. Aici am ajuns în țara românească. Ar fi trebuit să existe o perioadă de conformare, de informare cu legea asta pe care au dat-o, nu vii imediat și faci dosar penal. I-au luat permisul categoria B unui tânăr pentru că l-au prins conducând tractorul. Nu se poate așa ceva. Legea este făcută să ne distrugă. Oamenii sunt speriați, nu mai ies din curte cu tractoarele, pentru că umblă polițiștii cu mașinile prin sate, să ne vâneze, de parcă suntem infractori. Acum am ratat înființarea de cultură la rapiță, iar la grâu nu am cum să ies, pentru că trebuie să traversez drumul. După ce că abia găsisem câțiva oameni la muncă, că pe la țară este greu să mai găsești, au plecat și ăia. Le-am spus celor din Guvern să dea o derogare de la lege și să ne dea un termen să ne conformăm și, în iarnă, când nu mai avem ce face cu oamenii, să-i trimitem la școală și să le plătim cursurile. Sau să poată conduce tractorul cu permis categoria B”, ne-a precizat președintele SFPR, Ștefan Muscă.

Pe lângă permisul de tractorist, legea le cere acum fermierilor să facă ITP pentru orice are roată, fie plug, prese de baloți sau disc, ceea ce este, practic, imposibil pentru țăranul român, adus în sapă de lemn de politicile agricole din țara noastră.

Acum, doi parlamentari liberali s-au gândit să repare aberația legislativă și au depus un proiect de act normativ prin care cer un termen de conformare pentru permisul de tractorist până în iulie 2024. Abia intrat pe circuitul legislativ, proiectul, și dacă s-ar vota, nu mai are cum să salveze campania de însămânțare de toamnă.

Singura soluție viabilă este ca Guvernul să vină cu ordonanță, pentru a nu pune în pericol securitatea alimentară a populației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *