România pe podium în topul țărilor cu cele mai brutale scumpiri din UE!

0

România a ajuns pe poziţia a doua în topul țărilor cu cele mai brutale scumpiri din Uniunea Europeană!

Rata anuală a inflației din România a atins 9,2% în luna septembrie, arată datele Eurostat. Practic, cu atât s-au scumpit, în medie, produsele și serviciile, iar cel mai mult dăm pentru mâncare.

Creșterea prețurilor din ultima vreme a dus România în topul țărilor cu cea mai mare inflație din Uniune. Doar Ungaria ne depășește.

Cum preţurile sunt tot mai mari, cei mulți oameni și-au limitat cât au putut cheltuielile.

În Uniunea Europeană, cele mai stabile prețuri sunt în Danemarca și Belgia, sub 1 la sută. Grecia a avut o creștere de puțin peste 2 procente după ce s-a confruntat ani la rând cu o inflație ridicată.

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a ajuns în septembrie la 4,9 la sută.

Deși și-au temperat ritmul de creștere, în țara noastră prețurile rămân în continuare mari, cel puțin la alimentele de bază. Adică, produse care fac parte din coșul zilnic de cumpărături şi care s-au scumpit în Septembrie cu peste 10 la sută față de anul trecut. La mărfuri prețurile au fost cu 6,6% mai mari, iar la servicii cu 12,1% mai mari. Pratic, plătim mai mult pentru biletele de avion sau pentru ieșirile în oraș.

Economiștii prevăd o încetinirea a scumpirilor, mai ales că veniturile reale ale populației sunt limitate și vor forța unii furnizorii să ajuteze prețurile. În sectorul imobiliar, de exemplu, au apărut primele corecții, iar apartamentele s-au ieftinit ușor.

O amenințare o reprezintă însă războiul din Israel, care, spun economiștii, ar putea pune o presiune suplimentară pe prețul petrolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *