Pâmântul este atât de uscat încât producția de cereale de anul viitor este în pericol.

0

A fost incredibil de cald, sâmbătă, pentru mijlocul toamnei. Peste 30 de grade s-au înregistrat în unele zone ale țării.

Astăzi va fi la fel de frumos, cu temperaturi mai mari cu aproape 10 grade față de normalul perioadei. Fermierii, însă. se iau cu mâinile de cap. Pâmântul este atât de uscat încât producția de cereale de anul viitor este în pericol.

Ar trebui să plouă zdravăn cu săptămânile și la iarnă să ningă, pentru a se reduce deficitul de umiditate din sol.

Unii fermieri au fost nevoiți să folosească la arat tractoare mari și puternice și au trecut chiar și de două ori cu freza pentru a mărunți bulgării tari ca piatra. Aceștia se tem că nu va răsări mare lucru.

Seceta cumplită din această toamnă este o problemă pentru mulți fermieri.

Pământul este extrem de uscat, în multe zone, până la adâncimi mari. O hartă care arată nivelul de apă din sol, în primii 20 de centimetri, denotă fenomenul numit secetă pedologică, semn că, pentru a reveni la normal, e nevoie de saptamani intregi de ploi. Cum averse nu se întrevăd, la orizont se contureaza un dezastru pentru agricultură.

Din cauza temperaturilor ridicate, în unele livezi au înflorit pomii fructiferi a doua oara in acest an!

Asta poate afecta producția de fructe din anul viitor, spun specialistii.

În mod normal, în ultima decadă din octombrie ar trebui să avem maxime termice cuprinse între 12 și 17 grade. Dar în sudul și sud-estul țării a fost mult mai cald.

Temperaturile vor scădea ușor, începând cu săptămâna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *