Big Brother care va monitoriza în timp real rețelele sociale, site-uri de știri și influenceri din România achiziționat de MAE

0

MAE vrea să detecteze şi combată dezinformarea şi propaganda. Întrebarea care se pune este în baza căror parametri se va stabili ce este dezinformare şi cum va fi ea „combătută”?

Ministerul de Externe a cumpărat un sistem de genul Big Brother, bazat pe Inteligența Artificială, care va monitoriza în timp real rețelele sociale, site-uri de știri și influenceri din România, pentru a detecta și combate AȘA-ZISA dezinformarea și propaganda. Mai exact în România se instaurează cenzura cunoscută înainte de 89!

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a atribuit firmei MWare Solutions, în urma unei licitații, un contract de 3,19 milioane de lei, fără TVA, pentru livrarea unui sistem IT bazat pe Inteligență Artificială (IA), care va monitoriza în timp real conținutul online de pe platformele de social media, site-uri de știri, blog-uri, dar și conturile celor mai influenți influenceri – jurnaliști, celebrități și demnitari.

Sistemul de gen Big Brother va deveni operațional peste două luni de la data atribuirii contractului, respectiv 17 decembrie 2023.

Conform cerințelor, sistemul trebuie să colecteze inclusiv interacțiunile conținutului monitorizat, respectiv like-urile, comentariile, distribuirile etc. 

Sistemul trebuie să includă mai multe capabilităţi, printre care analiza stărilor emoţionale induse de un articol:

  • Sistemul va atribui automat tipul stării emoţionale induse de un articol (pozitivă, negativă, neutră) cel puţin în limbile română şi engleză, şi va permite analiza acestora în funcţie de canalul media, tendinţe, subiecte etc. (..)
  • Totodată, se va analiza starea emoţională indusă de un articol pentru minim limbile spaniolă, italiană, rusă, franceză, germană portugheză, maghiară.

Se vor identifica mai activi/ influenţi autori, surse de top şi comunităţi online.

Conturile influencerilor de pe diferite platforme vor fi unificate într-un singur profil de influencer (ex. profile de jurnalişti, celebrităţi, demnitari). Unificarea se va face în baza unor atribute comune sau a gradului de similaritate al imaginilor de profil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *