Blocului Naţional Sindical : pentru circa 1,8 milioane de angajaţi cu salariul minim, venitul minim net va fi diminuat cu 83 de lei de la 1 noiembrie.

0

Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS) afirmă că pentru circa 1,8 milioane de angajaţi care au salariul minim, începând cu luna noiembrie, venitul minim net va fi diminuat cu 83 de lei.

O posibilă corecţie a veniturilor nete pentru salariaţii plătiţi cu venitul minim brut de 3.300 lei este realizabilă abia de la 1 ianuarie 2024, odată cu aprobarea unei noi valori pentru salariul minim”, arată ei.

Salutăm decizia Guvernului prin care acesta ţine cont de propunerile Blocului Naţional Sindical şi vine cu o soluţie corectă pentru lucrătorii din sectoarele economice construcţii, industrie alimentară şi agricultură. Concret, Guvernul va adopta propunerile pentru majorarea salariilor minime în aceste domenii.

Noul salariu din construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, au scopul de a asigura că lucrătorii din aceste domenii nu vor suferi nicio reducere a salariului net. Majorările elimină scăderile generate de anularea facilităţilor fiscale pentru aceste domenii”, arată BNS, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Totodată, sindicaliştii îşi exprimă regretul că, pe tema eliminării deducerilor fiscale din Ordonanţa de urgenţă nr. 168 din 2022 privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene şi modificarea şi completarea unor acte normative, Guvernul României nu a ţinut cont la momentul respectiv de propunerile BNS.

Eliminarea târzie prin adoptarea acestui proiect de OUG va afecta circa 1,8 milioane de salariaţi plătiţi cu salariul minim, în valoare de 3.300 de lei brut. Pentru toţi aceşti salariaţi venitul minim net, începând cu luna noiembrie 2023, va fi diminuat cu 83 de lei.

O posibilă corecţie a veniturilor nete pentru salariaţii plătiţi cu venitul minim brut de 3.300 lei este realizabilă abia de la 1 ianuarie 2024, odată cu aprobarea unei noi valori pentru salariul minim, arată aceştia.

Reprezentanţii BNS adaugă că, în urma unor discuţii intense privind necesitatea unui cadru normativ stabil şi transparent pentru stabilirea salariului minim, au propus Guvernului, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, crearea unor grupuri de lucru tehnice tripartite, care să faciliteze procesul de elaborare şi adoptare a unui mecanism tripartit de stabilire a salariului minim, ”astfel încât puterea discreţionară a guvernelor în a stabili salariul minim brut să fie eliminată până la sfârşitul primului trimestru al anului 2024 (jalon de îndeplinit în PNRR, cu termen scadent sfârşitul trimestrului 1 din 2024)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *