Persoanele cu handicap ireversibil nu vor mai fi obligate să reînnoiască periodic certificatele medicale!

0

Persoanele cu handicap ireversibil nu vor mai fi obligate să reînnoiască periodic certificatele medicale. 

Documentul care atestă că suferă de o boală netratabilă va deveni permanent.

Persoanele cu handicap ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare nu vor mai fi nevoite să meargă periodic în fața comisiilor de evaluare pentru a primi certificatele, după ce un proiect de lege a fost votat.

În prezent, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap spune că, pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare, comisia de evaluare „va stabili” un termen permanent de valabilitate a certificatului. Cu toate acestea, situațiile semnalate în practică au relevat că prevederile legale nu au fost aplicate întotdeauna și în mod unitar, înregistrându-se situații absurde în care persoane cu membre amputate sunt obligate să se prezinte cu o anumită periodicitate la comisie.

Proiectul votat marți clarifică legislația, stabilind obligația comisiei de a elibera certificate cu termen permanent de valabilitate. În caz de nerespectare a dispozițiilor legale, sancțiunea va fi amendă cuprinsă între 30.000 lei și 100.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *