Asociația Profesională a Ciobanilor din România semnalează unele aspecte grave care se petrec în prezent în derularea fondurilor din bani publici naționali și bani europeni

0

Asociația Profesională a Ciobanilor din România a transmis o scrisoare argumentată președintelui României, Guvernului, Senatului, Camerei Deputaților pentru menținerea deciziei de acordare a sprijinului cuplat zootehnic tuturor oierilor care au animalele înscrise în Baza Națională de Date și nu doar celor care au animalele în registrele genealogice, cum s-a procedat până acum.

Asociația Profesională a Ciobanilor din România semnalează unele aspecte grave care se petrec în prezent în derularea fondurilor din bani publici naționali și bani europeni, pentru sprijinul acordat în vederea menținerii și completării Registrelor genealogice, determinarea calității genetice a efectivelor de animale și sprijinul cuplat in zootehnie.

Modificarea condițiilor de acordare SCZ ar urma să se facă de anul viitor. Cuantumul SCZ ovine a fost anul trecut de cca 15 euro/ovină, iar anul acesta se așteaptă să fie 20 euro/ovină. În cazul în care Comisia este de acord să fie împărțită tuturor oierilor, cuantumul se va diminua, pentru că același buget va fi împărțit unui număr mai mare de ovine.

APC spune că prin cheltuirea unor sume foarte mari de bani nu s-a obtinut efectul scontat privind ameliorarea genetica a întregului efectiv de animale și îmbunătățirea activității din sector, unii fermieri fiind obligați sâ-și vândă animalele, ci doar avantajul unor grupuri de interese și a unei părți a fermierilor, în mod discriminatoriu, și, nerespectand Regulamentele Uniunii Europene. Dorința unora este să se continue tot așa. Unele cazuri fiind pe rol la Directia Națională Anticorupție (DNA).

Întreaga scrisoare formulată de APC se poate citi AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *