Contract de 510 milioane de euro pentru prelungirea duratei de viață a Reactorului 1 de la Centrala Nucleară Cernavodă

0

Compania cu capital majoritar de stat Nuclearelectrica a anunțat că a atribuit un contract de aproximativ 750 de milioane de dolari canadieni (circa 510 milioane euro) companiei canadiene Candu Energy, potrivit unui comunicat. Contractul prevede furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum si servicii de inginerie si tehnologie, în sprijinul prelungirii duratei de viață a reactorului CANDU al Unității 1 a CNE Cernavodă.

Contractul continuă seria de contracte anterioare pre-proiect pentru Retehnologizarea Unității 1, cu AtkinsRéalis.

Unitatea 1 CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, are o capacitate instalată de 700 MWe, iar în cei 27 de ani de operare a livrat în Sistemul Energetic Național 138.388.129 MWh, la un factor de capacitate de peste 90%, ceea ce a plasat-o constant printre cele mai performante unități la nivel global. După retehnologizare, în anul 2029, Unitatea 1 a CNE Cernavodă va continua să producă aproximativ 5 TW anual.

În calitate de licențiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuală CANDU și contribuind cu experiența sa unică și know-how în tot ceea ce privește aspectele tehnologiei CANDU, AtkinsRéalis este singura organizație care și-a asumat un rol de lider în toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, inclusiv cele executate cu succes sau în curs de desfășurare în Asia, America de Nord și America de Sud.

Lucrările executate în prezent de AtkinsRéalis pentru proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington și Bruce Power.

Semnarea contractului este programată să aibă loc în următoarele săptămâni, iar intrarea sa în vigoare este condiționată de aprobarea Adunării Generale a Acționarilor SNN și de finalizarea procedurilor de aprobare ale Guvernului Canadei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *