România se poate considera în faliment. Guvernul a sistat și investițiile

0

Compania Națională de Investiții a trimis adrese către firmele de construcții cu care se afla în contract pentru executarea unor lucrări de investiții de interes public, cerându-le sistarea lucrărilor pe motiv că nu mai sunt bani. În fapt, CNI nu a mai plătit facturile încă din luna mai către firme. Peste această lovitură, a mai venit și obligativitatea pentru antreprenori de a mai cotiza la stat încă 585 de lei pentru fiecare angajat din construcții, asigurându-se falimentul în lanț ale companiilor românești.

Guvernul a decis să bage în faliment aproape toate firmele de construcții, în condițiile în care se tot vorbește despre marile investiții din PNRR. În timp ce a tăiat orice cheltuieli ale instituțiilor publice până la sfârșitul anului, pe motiv că trebuie să continue investițiile, Executivul a lăsat fără finanțare exact obiectivele de investiții de interes public și social.

În fapt, pentru Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, banii nu mai sunt din luna mai, de când nu au mai fost achitate facturile de către Compania Națională de Investiții (CNI), însă instituția a trimis adrese firmelor de încetare a lucrărilor abia în 3 noiembrie. Conform prevederilor art. III alin.1 din OUG 90/2023, în situația epuizării creditelor bugetare disponibile în anul în curs, prevăzute în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cu această destinație, MDLPA înștiințează Compania Națională de Investiții (CNI) cu privire la aceasta. După primirea înștiințării, CNI va dispune măsurile necesare pentru a nu înregistra plăți restante, respectiv sistarea livrării de bunuri, prestarea de servicii, execuția de lucrări, surse împrumutate sau alte surse de finanțare legal constituite.

Se opresc șantierele!

”Prin adresa MDLPA, CNI a fost înștiințată cu privire la epuizarea creditelor bugetare pentru anul 2023 destinate Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social și lipsa altor surse de finanțare. Drept urmare, conform clauzelor contractuale, în cazul în care Achizitorul nu beneficiază de finanțare din motive neimputabile lui, sunteți îndreptățit la sistarea lucrărilor sau diminuarea ritmului de lucru. Cu privire la acest demers, vă rugăm ca în termen de 5 zile de la data primirii prezentei adrese, să ne comunicați decizia dvs. În cazul în care lucrările vor fi sistate, în termen de 7 zile veți întocmi un raport împreună cu dirigintele de șantier, din care să reiasă stadiul fizic și valoric al obiectivului de investiții. Totodată, pe durata sistării vor fi avute în vedere prevederile contractuale și legale în ceea ce privește paza și conservarea obiectivului de investiții. Referitor la situațiile de lucrări realizate până la 31 .10.2023, confirmate și facturate, care înregistrează întârzieri la plată față de data scadentă a facturii, precizăm faptul că CNI a depus și depune toate diligențele către ordonatorul principal de credite MDLPA, pentru a obține fondurile necesare în vederea achitării acestora până la sfârșitul anului bugetar 2023”, se arată în adresa trimisă firmelor de construcții.

Antreprenorii ne spun că CNI nu a mai plătit nimic din luna mai și că acum se află într-o situație imposibilă. ”Din luna mai CNI nu ne-a mai plătit niciun ban, avem lucrări executate, contracte cu leasing-uri pe utilaje pentru lucrările lor și acum chiar că ne paște un faliment. Sunt firme care au sute de angajați și care au câte 5 contracte cu CNI de zeci de milioane de euro. Și mă întreb, oamenii aceia, dacă nu și-au primit banii din luna mai, și au lucrat tot timpul, din ce vor plăti angajații și ce vor face cu miile de angajați, mai ales că intrăm în iarnă”, a declarat Victor Sprîncenatu, antreprenor în construcții.

După ce au anunțat că se majorează salariile în construcții, patronii din acest sector s-au trezit că, de fapt, salariile rămân aceleași, însă aceștia trebuie să mai plătească statului în plus 585 de lei pentru fiecare angajat. Măsura va produce falimente în lanț, în condițiile în care antreprenorii nu au de unde să plătească acești bani.

”Ei au anunțat că o să crească salariile muncitorilor din construcții și, de fapt, au crescut doar dările către stat. Practic, eu trebuie să plătesc statului în plus 585 de lei pentru fiecare angajat, în condițiile în care salariile rămân aceleași. Deci o să am o cheltuială în plus de aproape 25.000 de lei pe lună. De unde să iau eu acești bani? Dacă profitul meu este de 5-6 sau 7%, de unde să scot eu pentru manoperă încă 15%? Unica variantă ar fi să actualizeze contractele cu aceste majorări. Este aceeași poveste ca și cu numerarul, hai să îngenunchem România, să o falimentăm mai repede. Chiar se vrea lucrul acesta. Când ne-au dat facilitățile la salariile din construcții, au spus că 10 ani de zile le vor păstra, iar eu, ca și ceilalți antreprenori, mi-am făcut un plan de afaceri pe 10 ani de zile”, ne-a precizat Victor Sprîncenatu.

Acesta ne spune că a achiziționat utilaje, a făcut angajări, a mărit salariile, iar acum, în prima lună, se află în imposibilitatea de a plăti salariile. ”Iar firma mea de construcții este medie, cu o cifră de afaceri de un milion de euro pe an, cu 40 de angajați. Dacă la mine se simte în prima lună și mă întreb de unde voi plăti această diferență, ce fac alte firme, care au deschis de doi-trei ani de zile? Nu scrie faliment pe ele? Noi am avut încredere în statul român, am contractat cu el lucrări, am acceptat bani mai puțini, pentru că a existat facilitate la salarii, și apoi același stat vine și-mi ia facilitatea. Păi nu ai cum să faci așa, când eu am contracte în derulare, trebuia să-mi dai 2-3 ani, ca să pot încheia contractele și apoi să particip la licitații pe alte sume, majorate cu 15%, cât ne-a luat statul. Cred că legea îmi permite să solicit primăriilor contractante sau CNI această majorare, iar dacă răspunsul va fi negativ, să mă adresez instanței de judecată. Statul român ne-a înșelat”, a mai afirmat Victor Sprîncenatu, antreprenor în construcții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *