Mulţi fermieri și-au dus animalele la abatoare pentru că nu mai au cu ce sa le hrănească.

0

Seceta i-a adus pe fermieri în pragul falimentului. Unii îşi duc vacile la abator pentru că nu mai au cu ce să le hrănească. Din acest motiv, România este nevoită să importe lapte. Străinii primesc subvenţii duble faţă de fermierii români, iar asta le permite să vândă marfa la un preţ mai mic decât producătorii noştri.

  Un fermier mai are doar jumătate din vacile pe care le avea în urmă cu un an. A fost nevoit să renunţe la animale pentru că nu mai are cu ce să le hrănescă. Aşa că producția de lapte e din ce în ce mai mică.

  Pe fermieri îi aşteaptă o iarnă foarte grea. Cei care nu au rezerve de hrană şi-au vândut deja animalele, fie vor scoate din buzunare cu 50% mai mulţi bani pentru întreţinerea lor.

  Gheorghe Lămureanu este de 40 de ani fermier. Pentru prima dată vrea să renunţe la tot şi să pună lacătul pe fermă.

  Gheorghe Lămureanu, fermier a declarat pentru observatornews că:” Nici nu se pune problema să mai creşti animale, în condiţiile în care nu ai o sursă de apă să poţi să irigi culturile furajere pe care le ai necesare. Cantitatea de precipitaţii din judeţul Constanţa, media anuală este cam de 300 de litri pe metru pătrat, ceea ce este foarte puţin. Ştiind că un hectar de grâu consumă până la 3.000 de litri pe metru pătrat. Mulţi, chiar şi dintre cei care pot iriga, renunţă la irigat pentru că deja este foarte scump şi nerentabil.”

  Efectul îl resimţim noi toţi. România este nevoită să importe tot mai mult lapte. Aşa se face că pe mesele noastre ajung produse lactate din Ungaria, Polonia şi Cehia. Dar cum îşi permit fermierii străini să vândă marfa mai ieftin chiar decât producătorii autohtoni?

  Dragoş Frumosu, expert în industria alimentară a explicat:” Noi nu am fost în stare până acum să acordăm nişte forme de sprijin fermierilor, asftel încât ei să fie mulţumiţi de preţ şi să nu piardă măcar, să fie pe zero. Motiv pentru care şi companiile mari procesatoare s-au îndreptat către importuri de lapte.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *