Se adoptă un nou sistem de control pentru  cetățenii care vin din alte țări! UE digitalizează și vizele Schenghen

0

Solicitanţii de vize pentru ţările din spaţiul Schengen vor putea face demersuri online pe o platformă europeană unică, conform unor noi reguli adoptate luni de Consiliul UE. De asemenea, cetăţenii din ţări terţe ce călătoresc în UE vor fi supuşi, de la sfârşitul lui 2024, unui nou sistem de control, informează AFP, preluată de Agerpres.

Nu a fost fixată o dată deocamdată pentru aplicarea acestor noi reguli. Ea depinde de încheierea unor lucrări tehnice pentru punerea în funcţiune a acestei platforme. În majoritatea cazurilor, solicitările de vize Schengen (pentru sejururi de maxim 90 de zile) se vor putea face exclusiv pe platformă. Deplasările la centrul de vize sau la consulat vor rămâne necesare doar pentru primele solicitări de vize, pentru persoanele ale căror date biometrice nu mai sunt valabile şi pentru cele care au un nou paşaport.

Vigneta actuală va fi înlocuită de o viză digitală, sub forma unui cod de bare. „Posibilitatea de a cere o viză Schengen online va constitui o mare ameliorare”, a salutat noile reguli ministrul spaniol de interne Fernando Grande-Marlaska, a cărui ţară exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE. „Ea va simplifica procesul de solicitare pentru călători şi, în acelaşi timp, va uşura sarcina administraţiilor naţionale, care vor fi în măsură să răspundă mai repede şi mai eficient”, a subliniat el într-un comunicat.

În prezent, 27 de ţări europene eliberează vize Schengen (în calitate de membre ale spaţiului Schengen): 23 dintre cele 27 de ţări membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. Cetăţenii din circa 60 de ţări, printre care SUA, Canada, Brazilia, Australia şi Regatul Unit sunt scutiţi de vize pentru sejururile scurte în spaţiul Schengen.

La mijlocul lui 2025, călătorii din aceste 60 de ţări vor trebui să dispună de o autorizaţie de călătorie ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) pentru a intra în UE şi în spaţiul Schengen, la un preţ de 7 euro şi valabilă pentru trei ani. Acest sistem, similar ESTA american, are drept obiectiv întărirea controalelor în cazul călătorilor străini în cadrul UE, sub pretextul de a detecta potenţiale ameninţări.

 Cetăţenii din ţări terţe ce călătoresc în UE vor fi astfel supuşi la sfârşitul lui 2024 unui nou sistem de control intrare/ieşire (EES). Această bază de date centralizată va include data şi locul de intrare şi ieşire sau ale refuzului de intrare, fotografiile cu faţa şi amprentele digitale ale călătorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *